2009. március 31., kedd

Angol húsvéti zsemlécskék - Hot Cross Bun


Ezt a fűszeres-édes zsemlécskéket többnyire Nagypéntekre sütik az angolok, de piknikekre és bulikra is kiváló alternatíva lehet. A Hot Cross Bun történetéről a Sajtkukacon olvashattok bővebben.

Hot Cross Bun

500 g liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)

0,5 teáskanál só

85 g nádcukor

2 tk őrölt fahéj

0,5 tk gyömbér

0,5 tk szerecsendió

0,5 tk őrölt szegfűszeg

50 g növényi margarin

7 g élesztő

140 g mazsola ás kandírozott narancshéj

150 ml rizstej

150 ml víz

A tetejére:

3 ek fehérliszt

3 ek Golden Syrup

Első lépésként egy nagy tálban összekevertem a lisztet, a cukrot, a sót és a fűszereket. Hozzáraktam a kicsit megolvasztott vajat, majd az élesztőt és a szárított gyümölcsöket (a narancshéjat apróra vágtam). Hozzáöntöttem a kicsit meglangyosított vizet és rizstejet és az egészet lágy tésztává dagasztottam. A tésztát lisztezett felületre borítottam és még kb. 5 percig gyúrtam, hogy ne ragadjon. 20 egyforma adagra osztottam és mindegyikből egy kis kerek golyót gyúrtam, amiket egy kivajazott tepsibe sorakoztattam kb. 5 cm távolságra egymástól. Leatakarva 2 órát kelesztettem.

Amikor már szépen egymáshoz simultak a zsemlécskék, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, majd megcsináltam a tetejére a díszítést. Ehhez a lisztet 2 ek hideg vízzel kevertem össze, a masszát levágott sarkú zacsiba töltöttem és keresztet rajzoltam vele mindegyik gömböc tetejére. Aztán az egészet a sütőbe toltam, ahol 15-18 perc alatt szépen megsültek. És hogy a színe is szép legyen, a megmelegített Golden Syruppal lekentem őket, és így sütöttem még 1-2 percig. Gyönyörű aranybarna lett tojás nélkül! Ezt a módszert máskor is alkalmazni fogom.

recept: GoodFood, April 2008
N.

3 megjegyzés:

  1. ó, de szépséges!
    ezt csak úgy simán befalja az ember? vagy meleg kakaóval...? :)

    VálaszTörlés
  2. jaj, nagyon szépek tényleg, azt hiszem, mazsolás zsemle helyett vagy mellett csinálok ilyet húsvétra, köszi a receptet:)

    VálaszTörlés