Ezt a fűszeres-édes zsemlécskéket többnyire Nagypéntekre sütik az angolok, de piknikekre és bulikra is kiváló alternatíva lehet. A Hot Cross Bun történetéről a Sajtkukacon olvashattok bővebben.
Hot Cross Bun
500 g liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
0,5 teáskanál só
85 g nádcukor
2 tk őrölt fahéj
0,5 tk gyömbér
0,5 tk szerecsendió
0,5 tk őrölt szegfűszeg
50 g növényi margarin
7 g élesztő
140 g mazsola ás kandírozott narancshéj
150 ml rizstej
150 ml víz
A tetejére:
3 ek fehérliszt
3 ek Golden Syrup
Első lépésként egy nagy tálban összekevertem a lisztet, a cukrot, a sót és a fűszereket. Hozzáraktam a kicsit megolvasztott vajat, majd az élesztőt és a szárított gyümölcsöket (a narancshéjat apróra vágtam). Hozzáöntöttem a kicsit meglangyosított vizet és rizstejet és az egészet lágy tésztává dagasztottam. A tésztát lisztezett felületre borítottam és még kb. 5 percig gyúrtam, hogy ne ragadjon. 20 egyforma adagra osztottam és mindegyikből egy kis kerek golyót gyúrtam, amiket egy kivajazott tepsibe sorakoztattam kb. 5 cm távolságra egymástól. Leatakarva 2 órát kelesztettem.
Amikor már szépen egymáshoz simultak a zsemlécskék, bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, majd megcsináltam a tetejére a díszítést. Ehhez a lisztet 2 ek hideg vízzel kevertem össze, a masszát levágott sarkú zacsiba töltöttem és keresztet rajzoltam vele mindegyik gömböc tetejére. Aztán az egészet a sütőbe toltam, ahol 15-18 perc alatt szépen megsültek. És hogy a színe is szép legyen, a megmelegített Golden Syruppal lekentem őket, és így sütöttem még 1-2 percig. Gyönyörű aranybarna lett tojás nélkül! Ezt a módszert máskor is alkalmazni fogom.
recept: GoodFood, April 2008N.
ó, de szépséges!
VálaszTörlésezt csak úgy simán befalja az ember? vagy meleg kakaóval...? :)
jaj, nagyon szépek tényleg, azt hiszem, mazsolás zsemle helyett vagy mellett csinálok ilyet húsvétra, köszi a receptet:)
VálaszTörlésGyönyörűek!:)
VálaszTörlés