2009. április 2., csütörtök

Medvehagyma - pástétom

Nem rég indult a medvehagyma-szezon, mely növénykéről jómagam is csupán egy évvel ezelőtt hallottam először. Egy abszolút szezonális alapanyagról lévén szó (kb. 1-1,5 hónap), leginkább a tavaszi, húsvéti vega partik, svédasztalok részeként tudom elképzelni (na jó, tudom, lehet fagyasztani, szárítani is:-).
Ez a pástétom nagyon ízlett nálunk (szinte) mindenkinek, egy ünnepi ebéd alkalmával előételként került az asztalra.
Medvehagyma-pástétom
Hozzávalók (kb. 50 dkg pástétomhoz - ami nagyon sok!):
25 dkg hántolt napraforgómag
1 csokor medvehagymalevél
1 bio citrom leve

1,5 dl víz
4-5 ek. olívaolaj

Aprítógéppel, vagy darálóval őröljük egészen finomra a napraforgómagot. A megmosott, lecsepegtetett medvehagymaleveleket vágjuk csíkokra. Melegítsünk meg egy lábasban 2 ek. olívaolajat, dobjuk rá a medvehagymát, és kevergessük, amíg meg nem fonnyad. Ha már kissé kihűlt, tegyük aprítógépbe és pépesítsük, aztán keverjük hozzá a darált napraforgóhoz. Locsoljuk meg citromlével, öntsük hozzá a maradék 3 ek. olajat, és annyi vizet (kb. 1,5 decit), hogy kenhető állagú krémet kapjunk. Hűtőben, fedett edényben legalább 1 hétig eláll!

További tippek:
- a medvehagymát tehetjük még salátába
- szórhatjuk túrókrémes kenyérre
- keverhetjük levesbe, körözöttbe, sajtkrémbe;
- 10 hónapos kortól adható pl. zöldségpürébe turmixolva is;
- mivel csak márciusban kapható, érdemes nagyobb mennyiséget venni, és vékony csíkokra felaprítva, vagy megpárolva lefagyasztani!
Forrás: Kismama Magazin 2008./ március
(Eredetileg a Vegagyerek blogban.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése