2009. március 21., szombat

Wellington-sült vegásan

Ez az étel nagy felfedezésem volt nemrégiben!:-) 2008. karácsonyára készült első alkalommal, és azóta már többször ismétlésre került. Remek fogadtatásra talált a húsevő rokonság körében is, olyannyira, hogy minden alkalommal mindenki! elkérte a receptet!:-))) Már alapból dupla adagban készítem, mégis pillanatok alatt elfogy az asztalról.:-)
Az alap recept tölteléke egy téliesebb megoldás, de a sütőtök-szezon múltával én pl. cukkinivel helyettesítettem legutóbb a sütőtököt. A variációk sorozata viszont végtelen!

Kétféleképpen javaslom a felszolgálást:
1. ÜNNEPI EBÉDEK alkalmával, egy ültetett ebédnél főételként, amikor is a sült mellé adhatunk köretként grillezett zöldségeket, krumplipürét és vega pecsenyelét.

2. SVÉDASZTALNÁL: mivel ez a sült hidegen is kiváló, ezért már többször előfordult, hogy előre megsütöttem, majd egy egyszerű öntetes zöldsaláta kíséretében került a svédasztalra.

Első alkalommal a teljes kiőrlésű leveles tésztát házilag készítettem, a receptjét ITT olvashatjátok.
Majd később fedeztem fel a 'Tante Fanny' márkajelzésű (pl. Spar, Kaisers) hűtött félkész tészták sorozatában a vegán verziójú, tehát állati fehérje mentes leveles tésztát is. Igaz, hogy fehér lisztből készül, de a búzaliszten, növényi zsiradékon, vízen és són kívül "csak" etil-alkoholt tartalmaz tartósítóként, így néha-néha egy gyors verzió keretében szerintem ezt is kipróbálhatjuk...

Ünnepi vegetáriánus Wellington sült
Hozzávalók (4 személyre):
3 ek. olaj
4 közepes burgonya
kb. 500 g sütőtök
2 db vöröshagyma
kb. 500 g gomba (nálam most vegyesen laska és sampinyon keverve)
1 cs. (450 g-os) parajpüré
375 g teljes kiőrlésű, vegán leveles tészta
növényi tej a tetejére
2-3 gerezd fokhagyma + olaj a parajpüréhez
fűszerek a zöldségek sütéséhez: só, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, tárkony (esetleg fokhagyma)

A vega pecsenyeléhez:
1 v.hagyma, felaprítva
2 ek. olaj
2 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
1 gerezd fokhagyma, összepréselve
450 ml zöldségleves
1 tk. élesztőpehely ('Solstar' az egyik legjobb)
1 v. 2 ek. szójaszósz (vagy helyette só ízlés szerint, ha szóját nem használ vki)
őrölt fekete bors, frissen őrölve

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A spenót kivételével helyezzük a zöldségeket egy tepsire, spricceljük be a tetejét olajjal, fűszerezzük be alaposan, majd toljuk be az előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percig, amíg a zöldségek kellően megpuhulnak és aranybarna színűek lesznek. Közben a spenótot futtassuk meg kevés felhevített olívaolajon, melybe tettünk kb. 2-3 gerezd összepréselt fokhagymát. Kenjünk ki olajjal egy kb. 15 x 10 x 7 cm méretű sütőformát. Rétegezzünk bele egy adag vegyes sült zöldséget, erre a spenótot, majd megint a sült zöldség másik felével betakarjuk.
A leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, majd vágjuk akkora téglalapra, melynek közepére ráfér a sütőforma mérete, azt be is tudjuk majd takarni ráhajtva a tészta másik felét, plusz 1 cm-es szegélyekkel. Borítsuk óvatosan a sütőforma tartalmát a tészta egyik felére úgy, hogy 1 cm-es szegélyt üresen hagyunk körbe a külső széleken.


Miután levettük a sütőformát, hajtsuk rá a tésztára a másik felét, és zárjuk le a széleket körbe-körbe. Az esetlegesen leeső tésztadarabokkal fel is díszíthetjük a tetejét. A maradék széleket azonban sohase gyúrjuk össze, hanem egymásra rakva, nyújtófával nyújtsuk és hajtogassuk, amíg egy darabbá állnak. Én nyújtás után karácsonykor pl. karácsonyi sütőformával szaggattam belőle formákat, és azokkal díszítettem a sült tetejét.
A tészta tetejét kenjük be növényi tejjel. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 45-55 percig, vagy amíg a tészta megsül.


Vega pecsenyelé
Felhevített olajon süssük a hagymát kb. 5 percig, majd adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk további kb. 5 percig, amíg a hagyma is dióbarna és puha lesz. Beletesszük a fokhagymát, majd fokozatosan hozzákeverjük a zöldséglevest. Felforraljuk és gyöngyözve főzzük kb. 10 percig. Belekerül az élesztőpehely, a szójaszósz és a bors, amit jól elkeverünk, és kész.

Forrás: Sainsbury's, Vegan Village

(Ez a recept eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése