Ezt az epres tortát Valentin napra készítettem el először, de tulajdonképpen az eper szezonja még csak most következik.
Az alaphoz:
1/2 csésze beáztatott mandula
1/2 csésze hántolt kendermag (vagy bármilyen más magféle, napraforgó, vagy hajdina)
1 csésze datolya
pici fahéj
pici só
A töltelékhez:
2 alma apró darabokra vágva
2 alma lereszelve
2 dkg szárított eper
5-6 szem fagyasztott eper
1-2 szem datolya apróra vágva
2 kanál citromlé
1-2 kanál agavé szirup vagy méz, vagy valamilyen édesítőszer, pl stévia
A "hab"-hoz
1 csomag (10 dkg) kesudió
1 fél citrom leve és héja
1 kiskanál vanília kivonat
1 kanál agavé szirup vagy méz, vagy valamilyen édesítőszer
kevés víz
A díszítéshez pár szem friss eper
Az alaphoz a dióféléket szárazon összeaprítjuk. A datolyát kevés vízzel simára turmixoljuk. A kettőt összekeverjük, édesítjük, ízesítjük, és egy masszát gyúrunk belőle. Kibélelünk vele egy sütőformát, és néhány óra alatt megaszaljuk. (radiátor tetején, vagy langyos sütőben, ha nincs aszalónk) Az alap kiszárítására azért van szükség, mert a töltelék levet ereszthet, és ha nem száraz az alap, akkor könnyen "tocsogós" lesz a végeredmény.
A töltelékez összekeverjük a hozzávalókat, ízesítjük, egy nem túl nedves, darabos masszát kell kapni. Az édesítéssel vigyázzunk, mert a datolya is édes. Lehet édesítő nélkül is készíteni, akkor több datolyát használjunk! Az aszalt eper az intenzív íze miatt került bele, de természetesen lehet friss, vagy fagyasztott eperrel helyettesíteni.
A habhoz a hozzávalókat a turmixgépben simára keverjük.
Összeállítás: Az alapra egy két evőkanál darált diót, vagy kendermagot szórunk, hogy a gyümölcs ne áztassa el. Ráterítjük a gyümölcsmasszát, majd a kesuhabot. Nem kell az egész tortát beborítani, mert így látszik az almás-epres töltelék. Tetszés szerint lehet díszíteni.
(Ez a recept eredetileg Gitta nyersétel blogjá-ban jelent meg.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése