A mézes krémes gyerekkorom egyik nagyon nagy kedvence volt. Egy ideje azonban, amióta vegán süteményeket készítettem, sajnos le kellett mondanom erről a kedvencről, mert 1. receptem se volt hozzá, 2. bátorságom se, hogy én ilyesminek nekiálljak. Egészen 2008. karácsonyáig, amikor is engedve a családi nyomásnak, mégis nekifutottam. És nem bántam meg!:-) A karácsonyi vendégségek idején ez a süti vitte az abszolút prímet az antireformista kóstolók körében is!:-)))
Mézes krémes tej- és tojásmentesen
Hozzávalók:
A tésztához
400 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
4 ek. méz
1 kk. szódabikarbóna
1 kk. foszfátmentes borkő sütőpor
0,5 biocitrom leve
100 ml finomított olaj
Krém
500 ml rizstej
6 ek. fehér tönkölyliszt
250 g bio növényi margarin
200 g nádporcukor (ez rengeteg! Javaslom fokozatosan adagolni a cukrot a krémhez, és ízlelgetni, hogy saját ízlésünk szerint legyen édes!)
1 biocitrom reszelt héja
+ 1 csipet kurkumát is tettem bele, hogy szép sárga legyen a krém színe!
Karobmáz (1 csésze = 250 ml)
1 evőkanál tk. tönköly liszt
1/3 csésze víz
1/3 csésze bio növényi margarin
1/3 csésze barna cukor
2/3 csésze karobpor
Előbb a krémet készítjük el: a növényi tejben felfőzzük a lisztet. A margarint a cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük, majd összekeverjük a felfőzött liszttel.
A tésztához kevés vízben feloldjuk a szódabikarbónát és a borkőport, hozzáadjuk a tészta alapanyagaihoz, és lágy tésztát gyúrunk. Ha szükséges, adjunk még vizet a tésztához. Egy órán át pihentetjük, majd három részre osztjuk, szinte papír vékonyságúra nyújtjuk. Egy sütőtepsi hátuljára!!! sütőpapírt teszünk, arra rakjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük egyenként a lapokat. Amikor a lap még langyos, mindig levesszük a papírról, mert különben kihűlve már töredezni fog!
Amikor kihűlt a tészta, megtöltjük a már előre elkészített hideg krémmel.
A karobmázhoz összekeverjük a vizet és a lisztet, majd közepes tűzön főzzük, míg besűrűsödik. Ha kicsit kihűlt, hozzákeverjük a margarint, a cukrot és a karobport. Még langyosan a kész süteményre kenjük.
FONTOS: a süteményt tálalás előtt kb. fél napig hűvös helyen állni hagyjuk, mert a mézes tésztának idő kell, míg megpuhul! Frissen szinte kőkemény és töredezik. Nekem kb. 2 nap múlva lett a tészta puha és a karobmáz kellően kemény. Amúgy napról-napra finomabb, a legjobb a 3. napon volt!:-)
Alapötletek: Vera receptje + Napfényes Alapítvány Sütemények
(Ez e recept eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése