2009. március 19., csütörtök

Hamis húsleves

Nincs mit szépíteni!:-) A magyar családok jelentős részénél még mind a mai napig a húsleves az egyik leghagyományosabb étel, ami vasárnaponként, vagy ünnepi ebédek alkalmával az asztalra kerül.
Be kell valljam, nálam a vegaság egyik elindító rugója volt, hogy tinédzserként totál meguntam a vasárnapi húslevesek és rántott húsok sorozatát.
Hát igen, a húslevest valójában sose szerettem!:-)
Ezt a receptet viszont mégis azért teszem fel ide, mert azok számára, akik vegaként is szeretnék a hagyományos magyar konyhát követni, illetve a gyerekeikkel megismertetni, jó alternatíva lehet.
Vigyázat, számomra vészesen autentikus az íze az eredetivel összehasonlítva!:-)

Vega hamis húsleves-félék másoknál:
Tökbél-leves daragaluskával Reninél
Gombagombócos zöldségleves Veránál

Vegetáriánus hamis húsleves
Hozzávalók (kb. 6 főre):

3-4 sárgarépa
3-4 fehérrépa
1 közepes zellergumó
2-3 szem krumpli
1 szelet kelkáposzta

Egyéb lehetőségek a zöldségekre:
1 kis fej karfiol
1 kis fej brokkoli
1 teáscsészényi borsó
1 teáscsészényi kukorica
1 teáscsészényi vágott zöldbab
250 g kelbimbó
1 fej vöröshagyma héjastul
3 gerezd fokhagyma

1 mk. köménymag
1/2 mk. majoranna
3 babérlevél7-8 szem szegfűbors
1 tk. curry
3 szem szegfűszeg
kurkuma a sárga színhez

3-4 ek. olívaolaj
levesbetétnek: tojásmentes tönköly cérnametélt

A zöldségeket megtisztítjuk, feldarabolni csak a a zellert kell 2-3 darabba. Feltesszük főni az összes zöldséget hideg vízben a fűszerekkel együtt, a borsó és a kukorica kivételével. Amikor már majdnem kész, szórjuk bele a borsót és a kukoricát is. Fontos, hogy ne főzzük szét a hozzávalókat! Amikor kész, a tetejére öntjük az olajat.
Tipp: levesbetétnek a tésztán kívül kínálhatunk korpás búzadarából készült galuskát, vagy esetleg külön megfőzött hajdinát.
Forrás: Marcsi levese + Kismama Babakonyha
(Ez a recept eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése