A Hús-vét és a vegánság kapcsolata már önmagában is egy igen érdekes szófordulat...:-) Ennek ellnére a vegák is esznek Húsvétkor!:-)
Húsvéti vegán hamistojás
Hozzávalók (4 főre):
30 dkg tofu
olívaolaj
A régi hagyományok szerint sonkát tojással, körítésként pedig retekkel és újhagymával, Nagyszombat délutánján illdomos fogyasztani uzsonnára.
Ennek a párosításnak egy remek alternatívája a kurkumás tofutojás esetleg készen kapható gabonasonkával, vagy tofusonkával (utóbbira recept később). Friss házikenyérrel és tormakrémmel (receptet lsd. alul). A tormakrémre tett bazasalikomlevéltől pedig nagyon finom bazsalikom aromájú lett a torma. Nekem nagyon ízlett mindegyik összetevő!:-)
Húsvéti vegán hamistojás
Hozzávalók (4 főre):
30 dkg tofu
olívaolaj
kurkuma
A tofut fél centis szeletekre vágjuk. A szeleteket vágódeszkára helyezzük, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket eltávolítjuk. A tofukarikákból kis méretű pogácsaszaggatóval kiemeljük a közepét, melyet kurkumás olívaolajban pácolunk egy napig a hűtőben. Egy nap múlva a sárga korongokat visszahelyezzük a fehér gyűrűk közepébe. Az így elkészített tojás-szeleteket elhelyezzük egy lapos tányéron a vega sonka szeletekkel együtt.
Húsvéti tormakrém
Hozzávalók:
1 szál torma
2 mk. kukoricakeményítő
a hamis tojásból megmaradt tofudarabok
1 tk. tormapor
1 bio citrom
A tormát megtisztítjuk és lereszeljük. 2 dl desztillált vízben feloldjuk a keményítőt és felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a megmaradt tofudarabokat, amelyeket villával összetörtünk, vagy péppé daráltunk. Hozzáadjuk a tormaport, a reszelt tormát és a citrom kifacsart és leszűrt levét. Ha a mártást keményebbé, krémszerűbbé akarjuk tenni, akkor több keményítőt használunk. A krémet kis méretű fagylaltkanállal, vagy krémzacskóból, különböző díszítőfejjel adagolhatjuk retekkarikákra.
Húsvéti vajkrém
Hozzávalók:
biomargarin
Húsvéti vajkrém
Hozzávalók:
biomargarin
metélőhagyma, apróra vágva
fűszerpaprika
chili
wasabi (halvány zöld japán torma)
friss zsázsalevél
mustárlevél
friss csírák (hagyma, zeller, mustár, zsázsa, lucerna)
fűszerpaprika
chili
wasabi (halvány zöld japán torma)
friss zsázsalevél
mustárlevél
friss csírák (hagyma, zeller, mustár, zsázsa, lucerna)
A biomargarinba keverhetjük az apróra vágott hozzávalókat tetszőleges arányban.
Forrás: Herbáció Magazin 2008/1.
(Ez a recept eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése