2009. március 25., szerda

Indiai sós csemege a svédasztalra

Pakora

A pakora fűszeres palacsintatésztában sült zöldség, egy népszerű indiai étel. Szinte minden zöldségfajtából készíthető, mégis a karfiolpakora a legnépszerûbb. Indiában szinte nemzeti szenvedély. A városi utcáktól kezdve a vasútállomásokig mindenhol megszokott látvány egy-egy kis pakorás kézikocsit körülvevõ csoport. Könnyedén elkészíthető sós csemege váratlan vendégeknek, vagy paradicsom csatnival tálalva ízletes vacsora a családnak.

Hozzávalók: 
20 dkg csicseriborsó liszt
1 evõkanál kalinji 
1/4 kávéskanál õrölt fahéj
1/4 kávéskanál chilipor
2 kávéskanál õrölt koriander
2 kávéskanál õrölt római kömény
1 1/2 kávéskanál kurkuma
1/4 kávéskanál hing
2 kávéskanál só
2-2,5 dl hideg víz
70 dkg zöldség (kisebb rózsákra szedett karfiol, vagy vékony karikákra vágott burgonya, padlizsán, cukkini, csillagtök, kaliforniai paprika, csíkokra vágott sárgarépa), vagy kockákra vágott házi sajt
ghí vagy olaj a sütéshez

A csicseriborsó lisztbe belekeverjük a fûszereket. Kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd folytonos kevergetés közben annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatészta legyen, amely nem folyik majd le a zöldségekről. 10-15 percig pihentetjük. Közben megmossuk és felvágjuk a zöldségeket, majd habverõvel alaposan megkeverjük a tésztát. Egyenként belemártogatjuk a zöldségeket, majd azonnal beledobjuk a felmelegített ghíbe vagy olajba. A zsiradék ne legyen túl forró, mert belül nyers marad a pakora, ám ne legyen hideg sem, mert akkor megszívja magát a zöldség. Aranybarnára sütjük, és egészen forrón, csatnival tálaljuk.




Paradicsom csatni

A paradicsom csatni kívülről olyan, mint a ketchup, ízében azonban nem hasonlít hozzá. 

8 érett paradicsom
2 evõkanál ghí vagy növényi olaj
1 kávéskanál római kömény
3-4 apró szárított chili vagy 1 erős zöldpaprika
1 kisebb fahéjrúd
1 kávéskanál só
4 evõkanál cukor

A megmosott paradicsomokat  egészben, egyesével lereszeljük a legnagyobb lyukon. Ezzel a módszerrel tudjuk a leggyorsabban pépesíteni oly módon, hogy a héj a végén a kezünkben marad. A ghít vagy az olajat felmelegítjük, belerakjuk a római köményt és az összemorzsolt száraz chilit. Lassan, folyamatos keverés mellett pirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen el! Kb. 3 perc múlva, amikor a római kömény barna, és érezni az illatát, beleöntjük a paradicsomot, beletesszük a fahéjrudat és a sót, megkeverjük, majd fedõ nélkül kis lángon 20-30 percig fõzzük. Ekkor beletesszük a cukrot, és további 5 percig nagy lángon fõzzük, míg egy sûrû paradicsomszószt nem kapunk. Eltávolítjuk belõle a fahéjrudat. Különösen sült csemegékhez ízletes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése