2009. március 23., hétfő


A gyerekeimkedvenc szülinapi tortája, megfelel a szép és a finom kategóriáknak is. Extra kívánságként epret követeltek rá - persze ez csak eperszezonban tökéletes! A mézes piskótaalapba pedig a kicsifiam kedvéért szelídgesztenye-, és édesharmatméz került. Ez egy különlegesen mély, karakteres ízt adott a tésztának.

És hogy a vegánsághoz hű legyek, a zselatin helyett (amit alapból utálok) bio pudingport és agar-agart használtam.

Vegán epertorta mézes tésztából

a tésztához:

30 dkg fehér tönkölybúzaliszt

20 dkg nádcukor

5 dkg növényi margarin

2 ek langyos méz (nálam ez 1 ek akác és 1 ek szelídgeszteny-édesharmat méz volt)

1 tasak foszfátmentes sütőpor (ez is jól vizsgázott)

2 dl rizstej

A cukrot és a margarint a langyos mézzel habosra kevertem, majd a 2 dl tejjel higítottam. A liszthez hozzákevertem a sütőport és az egészet a vajas masszához öntöttem. Simára kevertem, sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem (26 cm-es) és előmelegített sütőben 170 fokon, úgy 40 percig sütöttem. (Tűpróba nem árt)

60 dkg epret leturmixoltam, kevertem hozzá némi nádcukrot, majd egy mélyebb edényben a tűzre tettem. Csomómentesen hozzákevertem egy zacskó vaníliás pudingport és 4 ek agar-agart. Felforraltam - folyamatosan kevergetve persze - és néhány perc alatt készre főztem. Hűlés után a felét jó alaposan összedolgoztam 10 dkg növényi margarinnal, s ezt az adagot az időközben félbevágott piskótára kentem. Ráhelyeztem a tetejét, visszaraktam köré a tortakarimát, majd a krém másik felét a tetejére simítottam.

A tetejét étcsokiba mártott eperszemek díszitették.

Köszönet e receptért Ildi barátnőmnek.

Eredetileg a Sajtkukacon


1 megjegyzés: