A fasírtot mindenki ismeri és szereti. Kirándulásokra, összejövetelekre ideális, a svédasztalról könnyen fogyasztható, ehető magában, vagy fogpiszkálóra felszúrt falatkákként, vagy körettel, salátával, stb.
Elkészíteni is nagyon egyszerű, csak ki kell cserélni a darált húst különböző
- gabonákra, pl. zabpehely, köles, barnarizs, vagy
- hüvelyesekre, pl. csicseriborsó, lencse, stb.
- tovább lehet dúsítani reszelt/dinsztelt zöldségekkel, pl. répával, karalábéval, brokkolival, káposztával, stb.
Én vasárnap a zabot és a cukkinit párosítottam és magyaros fűszereket adtam hozzá.
Hozzávalók
- zabpehely
- víz
- 1 fej vöröshagyma nyersen, 3 gerezd fokhagyma szintén nyersen
- fűszerek: só, bors, szójaszósz, kömény, bazsalikom, majoranna, pirospaprika, babérlevél, vegán zöldfűszersó
- dinsztelt hagymán megfuttatott reszelt cukkini
- teljesőrlésű tönkölyliszt
A zabpehelyre vizet öntöttem (kb. 2 dl), és félretettem pihenni, hogy felszivja azt. Közben megdinszteltem egy hagymát, kicsit megfuttattam rajta a cukkinit - vigyázat, levet ereszt, amire nem biztos, hogy szükség van, attól függ, hogy mennyi vizet szívott fel a zabpehely! A hagymás cukkinit belekevertem a zabpehelybe, és fűszereztem és botmixerrel kicsit pépesítettem. Ha túl lágy, tönköly liszttel lehet szilárdítani, vizes kézzel formázni és már mehet is a forró olajba sülni.
Tipp: Ha nem ilyen nagyobb darabokat, hanem kis golyócskákat formálunk belőle, akkor falafelszerű lesz a kinézete. Fogpiszkálóval átszúrva, kis kenyérrel és uborkával alatta finom kis falatokat kapunk.
A recept eredetije a http://www.kreacica.blogspot.com/ oldalon található.
Én is gyakran készítek "mikor mi van" alapanyagból.
VálaszTörlés