2009. június 26., péntek

Kesudiós palacsinta csokiöntettel


Egy édesség, ami nem csak szép, finom, de nagyon egészséges is.

Gyümölcslapokat egyszerre többet szoktam aszalni, így mindig van a hűtőben, ha édességre vágyunk, akkor csak rögtönzök valami tölteléket vagy öntetet, összeraktjuk, és már ehetjük is.

Tudjátok, hogy kesudióból milyen isteni "túrókrémet" lehet készíteni? A színe, illata, állaga és íze nagyon hasonlít, bár szerintem sokkal finomabb. Lássuk:

Gyümölcslapok:
5-6 db alma meghámozva, kimagozva
3-4 db banán
kevés víz
(ebből a mennyiségből 2 nagy lap lesz, ez 2x4 db palacsintát jelent)

A hozzávalókból sűrű masszát turmixolunk, majd aszalógép tálcájára kiterítjük, és megaszaljuk. A képen látható gyümölcslapban van egy kevés eper is! Lehet beletenni fahéjat, szegfűszeget, vagy más fűszereket, de én nem szoktam. Szeretem a gyümölcsök ízét csak úgy. És sosem tudom előre, hogy mi készül majd belőle, így nem tudhatom, hogy illik-e majd az összeállításhoz.

Kesudió krém:
10 dkg kesudió (1 csomag)
1 kanál agavé szirup (vagy más édesítőszer)
1/2 fél citrom leve
1 kiskanál vanília aroma
1 db banán
kevés víz

A hozzávalókból sűrű krémet készítünk. Én először kávédarálón porrá őröltem a kesudiót, félretettem, majd a többi hozzávalóval kezdve készítettem el a krémet. Először egy kicsit hígabb, de teljesen sima állagú cucc lett, majd később tettem bele a kesu "lisztet", így lett egyre sűrűbb. Ha fordítva csinálom, és esetleg túl hígnak találom, akkor már nem tudom mivel sűríteni. Szóval készen van a krém, óvatosan a kóstolással, mert nekem elég sok elfogyott közben :)

Csoki öntet:
1 kanál kókuszolaj
1 evőkanál kakaó (vagy karob) por
édesítőszer
kevés víz

Az olajat felolvasztjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval. A víz azért kell, hogy ne legyen annyira sűrű, mint egy csoki. Az édesítést ízlés szerint végezzük, itt, ebben az összeállításban szinte nem is kell megédesíteni, mert az összes többi hozzávaló is édes.

Az összeállítást mindenki kitalálhatja maga is: a gyümölcslapokat négyfelé vágjuk, majd egyenként megtöltjük a vaníliás, citromos kesu töltelékkel, majd rácsurgatjuk a csokiöntetet.

Még egy tipp: rögtön a megtöltés után várjunk egy picit a felfalással, mert a gyümölcslapoknak kell egy kis idő, amíg megpuhulnak. A krémből és az öntetből magukba szívnak annyi nedvességet, hogy puhák, és omlósak lesznek kb 10 perc után.

Gitta nyersétel blogja

4 megjegyzés:

  1. Mostmár létezik nyers kakaó is, sőt nyers kakaóból készült csokoládé, teljesen eltérő eljárással készűl (hidegpréselés) a hagyományostól, ízében mégis uaz, sőt! A Vegán Egyesület is elismerte!

    VálaszTörlés
  2. Emi, igen, van nyers kakaó por, sőt nyers karob por is. Itthon még nem lehet kapni sajnos, de remélem hamarosan valamelyik kereskedő be fogja hozatni.

    VálaszTörlés
  3. mmm. ez nagyon jól hangzik! Csak az a bibi, hogy nekem nincs aszaló masinám. Szerintetek sütőben is lehet ilyet csinálni?

    VálaszTörlés
  4. Andrea! Attól függ, hogy milyen a sütőd. Ha légkeveréses villanysütőd van, azzal lehet, én is azzal készítettem a gyümölcspalacsintákat, amíg nem lett aszalógépem. A lényeg, hogy a legalacsonyabb fokozatra kapcsolj, és ujjnyira hagyd nyitva a sütő ajtaját, hogy a pára el tudjon távozni. Sütőpapírt használj, vagy lehet már kapni teflon alátétet is.

    VálaszTörlés