2009. június 8., hétfő

Indiai kukorica leves


Egy Indiára emlékeztető ízkombináció. Az ízletes kukorica keveredik a kiváló Indiai fűszerek pikantériájával, és így kiváló egységet alkotnak ebben a könnyű nyári levesben.

Hozzávalók:

200g bio sárga répa
500g kukorica szem
100g zeller
friss koriander levél (opcionális)
100g kesu dió
olaj

1 tk koriander mag
2 tk cumin mag
1 tk kurkuma
fél tk curry
só - ízlés szerint

Felkarikázzuk a répát, a zeller gumót kis kockákra vágjuk, kevés olajat hevítünk és kipattogtatjuk a cumin magot, az összezúzott koriander magokat, és addig pirítjuk míg fenséges illatukat nem érezzük, majd hozzáadjuk a répát és a zellert és még rövid ideig pirítjuk a fűszeres zöldség keveréket, majd felöntkük vizzel és hozzáadjuk a kurkumát, a curryt és a sót.

Pároljuk addig amíg majdnem teljesen puha nem lesz, ekkor adjuk hozzá a kukorica szemeket és főzzük puhára.


Pirítsunk kesu diót és tálaláskor szórjunk belőle a levesre, ha különlegességre vágyunk szerezzünk be friss koriander zöldjét, és ezt apróra vágva szintén szórjuk a levesbe, különleges íze frissítőlég hat az elménkre.

Tudtad? A koriander levél vas tartalma hatszor magasabb mint a spenóté!

Eredetileg Parvati konyhájából.

5 megjegyzés:

  1. Imádom ezt a levest, nagyon sokszor főzök ilyet. Hogy egyszerűbb legyen a fűszerezés én garam masalával ízesítem. Csak ajánlani tudom! :)
    Évi

    VálaszTörlés
  2. Jól hangzik a recept. A címben azért ki kellene javítani a v-t c-re :)

    VálaszTörlés
  3. Csak annyi, hogy a cumin mag az köménymag magyarul, lehet, hogy ezt nem mindenki tudja. A kukoricát milyen formában teszed bele? Azért kérdezem, mert az év nagy részében van ugye a fagyasztott meg a konzerv, csak nyáron lehet késsel levágni a friss csöves kukoricáról... más ötlet?

    VálaszTörlés
  4. Hú ez nagyon gusztusos:):):)

    VálaszTörlés
  5. A cumin az nem a sima kömény, hanem a római kömény, nagyon nem mindegy. :-)

    VálaszTörlés