2009. május 6., szerda

Reform lúdláb

Általában mindenki által kedvelt süti következik, ropogós tésztával. Kicsit több időt kell rá szánni, de a vendégek szerint megéri a ráfordított időt.

Hozzávalók a tésztához:
40 dkg tk liszt
5 dkg kukoricadara
5 dkg zabliszt
1 csipet só
1 dl olivaolaj
1-2 kanál méz
1/2 foszfátmentes sütőpor
víz

A száraz hozzávalókat összekeverjük, elmorzsoljuk az olivaolajjal és a mézzel. Felengedtem annyi folyadékkal, hogy jó kemény tésztát kapjak. Hosszabb ideig, alaposan összegyúrtam.
Állni hagytam 20 percet, majd lisztezett deszkán kinyújtottam és tepsibe fektettem, megszúrkáltam villával és kb 40 perc alatt 200 C-on sütöttem.

Hozzávalók a krémhez:
1,5 bögre tk rétesliszt, vagy gríz
1/4 vaníliarúd
3 ek méz (ízlés kérdése)
2 l szójatej (kinek milyen)
5- 10 dkg biomargarin
6 alma lereszelve

A vaníliával feltettem a tejet főni. Durvábbra darált búzából főztem sűrű krémet. A végén hozzákevertem a mézet. Hagytam kihülni, kivadásztam belőle a vaníliarudat, majd kevés margarinnal átkevertem.
A folyadékot lehet, hogy utána kell pótolni még vízzel, ezt majd látjátok. Nekem kellett.

A lereszelt almát pár percig dinszteltem.

A tetejére:
3 ek karobpor
3-4 kanál olvasztott margarin, vagy olaj
1 ek méz került.
Mindezt összekevertem.

Az összerakása:
A lapot egy tálcára tettem, elegyengettem rajta az almát, majd rákentem a krémet, szépen elsimítottam. A tetején vékonyan elosztottam a karobkrémet, amivel másnapra összeért az íze.
A lap nem puhul meg az almától, másnap is finom roppanós marad. (Tehát ne a fogatlan dédipapának kínáljuk.)

Eredetileg a Biobrigi oldalon itt találod.

4 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon tetszenek a receptjeid. A férjem néhány hónapja nem eszik tejtermékeket, de a szülinapjára szeretnék neki készíteni gyümölcsös "túró"tortát, mert az nagy kedvence volt. Szerinted tofuból, növényi tejszínnel is működne? Valakinek van valami hasonló jellegű, bevált receptje?

    VálaszTörlés
  2. Ha főtt kölest összekeversz tofuval, mazsolával, vaníliaőrleménnyel, egészen jó ízhatású "túrót" kapsz. (Ha selymes tofut tudsz szerezni, az a legjobb) Azonban, aki nem szokta meg ezeket az ízeket, a tofu miatt jobb, ha összesütöd, úgy kicsit kellemesebb ízhatású.

    Barackkal, almával már próbáltam (bár rétesben), úgy jó volt. Gondolom más gyümölcsökkel is.

    Ha a tofu nem szimpatikus, simán szójatejben főzd meg a kölest, tegyél bele vaníliát, mazsolát + édesítés, úgy is igen jó tud lenni.

    VálaszTörlés
  3. http://veravegakonyhaja.blogspot.com/
    2009/04/kolesturo-torta-megszokhattatok-mar.html

    Vera csinált már költestúrótortát, ha ez a recept így segít.

    VálaszTörlés
  4. Szuper! Ez jól hangzik. Megnézem. Köszönöm!

    VálaszTörlés