2009. április 17., péntek

Gizi szelet


Ezt a süteményt először a karácsonyi Angyalkás GBT-re készítettem. Valójában azonban szinte minden hónapban eszem ilyet, mert a Hugicám kedvencéről van szó, amit Anyukám viszonylag gyakran készít. Ez persze az eredetinek egy reformosított verziója, de az ízén ez nem változtat!

Az alapját egy csokoládés piskóta képezi, ami nálam egy jól bevált recept alapján készül. A recept Katanyakától származik és annyira jó, hogy bármilyen sütit készítek, ezt használom alapnak. Még soha nem volt olyan, hogy ne sikerült volna!

Hozzávalók:

- egy tepsi vegán piskóta (a receptjét itt találod)
- 3 dl rizstej
- 3 evőkanál tönköly dara
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- kevés vanília
- 1 tábla étcsokoládé
- 2 evőkanál kakaópor
- 10 dkg növényi margarin

A krém a következőképpen készül: a tejet és a darát összekeverjük és keményre főzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vaníliát, a cukrot és a 25 dkg margarint, majd robotgéppel egyenletes, habos krémmé keverjük és a kihűlt! piskótára simítjuk.

A sütemény tetejére csokoládébevonat kerül, melyhez kicsi vízzel megolvasztjuk a csokoládét, hozzáadjuk a kakaóport és a margarint, majd mikor szép, fényes mázat kapunk, óvatosan bevonjuk vele a süteményt.

Szeletelés előtt érdemes 1-2 órára hűtőbe tenni, hogy a csokoládé megszilárduljon. A bevonat akkor jó, ha nem túl kemény, vagyis szeleteléskor nem törik, hanem szépen vágható. Ha törik, az azt jelenti, hogy kevés volt benne a margarin. Ebben az esetben legközelebb tegyünk bele egy kicsit többet.

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Nálunk a nem vegán változatát néger szeletnek hívják{tudom milyen az igazi négerszelet,tojásfehérjével a tetején,de nekünk anyukánk minding így csinálta}

    VálaszTörlés