Gyorsan előrebocsátom, hogy ez nem az enyém, hanem Vera receptje!:-) (remélhetőleg megbocsát, hogy ide is felteszem!:-)
Az elmúlt évben több kísérletet is tettem húsvéti kalács ügyében - nem túl sok sikerrel... -, mígnem aztán jóval Húsvét után sikerült kipróbálnom ezt a jó kis receptet is.
Nagyon finom lett, nem fojtós-száraz, noha teljes kiőrlésű lisztből készült, és az egész család gyerekestül szívesen fogyasztotta!
Hozzávalók:
50 dkg tk. tönkölyliszt
6 ek cukor
1 csipet só
3 dkg növényi margarin
3,5 dl növényi tej
1 tk cukor
1 cs. szárított élesztő (organikus)
5 dgk mazsola
A lisztet tálba teszem, rászórom a cukrot és a sót, belemorzsolom a vajat. 2,5 dl langyos tejbe beleszórom az élesztőt a cukorral, felfuttatom. Az élesztős tejet a liszthez adom. Kézzel kidolgozom, annyi meleg tejet öntök még hozzá, hogy kemény, rugalmas tésztát kapjak, ami elválik az tál aljától. Végül belekeverem a mazsolát.Meleg helyen 1,5 órát kelesztem, illetve míg a tészta a kétszeresére nő.Átgyúrom, három egyforma darabra osztom, hosszúkásra sodrom a darabokat és megfonom. Megfonom, vagy gyümölcskenyér formába teszem, még 1 órát kelesztem. A sütőt közben 190 fokra melegítem (légkeverésen 170) és 40 perc alatt megsütöm. (Tűpróba!)
Szia!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy az egy tasak szárított élesztő kb. hány grammos? Mert ugye annyiféle élesztő van...Én meg nem vagyok egy sütő-guru, így jó lenne tudni pontosan, te hány grammossal készítetted. Ez a recept mindenféleképpen kipróbálásra ingerel, úgyhogy előre is köszönöm a válaszod!
Ágnes!
VálaszTörlésÉn a 70g/ csomagos kiszerelést szoktam használni, ami ahogy figyeltem általában egy standard mennyiség a szárított élesztőknél.
Pffff...Bajban vagyok...Kimentem a konyhába, és az én szárított élesztőim 11g/tasak kiszerelésben vannak.
VálaszTörlésA 70g valahogy soknak tűnik nekem. Nem mintha annyira értenék hozzá...
Akkor most szerinted mitévő legyek? :-)
A saját, jól bevált kiflimből kiindulva, abba 3dkg friss élesztőt szoktam használni, 1kg liszthez.
Persze, a szárított élesztő biztosan más, de akkor tegyek bele a 11g-osból 6 tasakkal???
Bocsánat, hogy ennyit értetlenkedem, de annyi kudarc ért már...Ez a recept meg nagyon szimpi....:-)
A 70 g valóban sok, 7 g az inkább. Ebből elég is egy csomaggal a fél kiló liszthez. A 11 g inkább az ettől valamivel több liszthez (úgy legfeljebb 1 kilóig) szokott kelleni.
VálaszTörlésÁgnes, Dulmina!
VálaszTörlésJó hogy legalább figyel valaki!:-) Igen, az 7 g akart lenni, nem 70 g!
Köszönöm a tanácsokat!!! Holnap nekilátok! Kellemes Ünnepeket nektek!
VálaszTörlésElkészítettem a receptet!!! Nagyon szuper lett! Köszönöm szépen!Most egy darabig ez lesz a kedvencem...:-)
VálaszTörlésA húsvéti fűszeres zsömiket is elkészítettem, azok is nagy sikert arattak! Várom a további recepteket!:-)
Ágnes!
VálaszTörlésÖrülök, hogy nálatok is sikert aratott!:-)