2009. szeptember 24., csütörtök

Svédasztalos menütippek 2.

Folytatnám a svédasztalos menütippeket ismét Bryanna Clark Grogan ötleteivel.

Ez a vacsora egy késő nyári estén zajlott, és a témája a "helyben termelt friss zöldségek-gyümölcsök" voltak.

Lássuk a részleteket!:-)


Fotó: www.veganfeastkitchen.blogspot.com
A tányérokon hideg gazpacho (azaz hideg paradicsomleves), középen pedig egy görögös ihletésű, paradicsomos-patiszonos pite.

Tökmagos-brokkolis-karfiolos zöldsaláta

Zöldbabos - shiitake gombás egytál.

Ananászba tűzött vegán kebab.


Desszertnek fekete áfonyás pite.

2009. szeptember 15., kedd

nyers paradicsomleves


mától én is beállok a vegán vendéglátók sorába, meg is írom gyorsan az idei nyári kedvencemet.
már leköszönőben a paradicsom és uborka szezon de amíg van, ez az egyik kedvencem. egyszerű, gyors és friss. (nem véletlenül nincs benne sem só sem fűszerek, nálam eddig egyszerűsödött, csiszolódott a gazpacho - ami szintén jó, de így is érdemes kipróbálni)

egy adaghoz (kb fél liter):
1 sárga paradicsom
2 piros paradicsom
1 közepes (kovászolni való) uborka

a paradicsomokat meghámoztam, felkockáztam és leturmixoltam, majd a tetejére szórtam a felkockázott uborkát. minden flanc és fűszerezés nélkül különleges és ízletes (feltéve hogy sikerül igazi napon érett paradicsomot beszerezni, az íze miatt is érdemes biot választani.)

2009. szeptember 12., szombat

ÚJ SOROZAT - SVÉDASZTALOS MENÜTIPPEK

Én személy szerint nagyon szeretem az olyan jellegű összeállításokat, ahol kész menütippeket, svédasztal-javaslatokat találok vegán kivitelben. Ezér arra gondoltam, indítok egy új sorozatot, amelyben hétről-hétre ilyen kész javaslatokat tárnék a naygérdemű elé, hátha más is szívesen fogadja ezeket az ötleteket.
Bevallom, ehhez kezdetnek egy nagyon híres kanadai vegán szakácskönyvíró, Bryanna Clark Grogan blogját hívom segítségül. Bryanna hihetetlen kitartással, precizitással és kreativitással tervezi meg a nála rendezett ebédeket, vacsorákat, és tapasztalatait az olvasók nagy örömére meg is osztja a blogján. Aki még nem ismeri, gyorsan kezdje el olvasni!:-)
Ez az első svédasztal egy 5 fős nyári, ünnepi vacsorára készült. A menü elkészítésénél a Közép-keleti konyha szolgált ihletőül. Többnyire hidegen, vagy szobahőmérsékleten tálalható ételekkel.

Fotó: www.veganfeastkitchen.blogspot.com
1. kép
Baloldalt: céklás-zöld leveles saláta vegán joghurtöntettel
Középen: fűszeres sütőtök-karfiol saláta
Jobbra: zöldséges tofurántotta


2. kép
Középen: rozsos kréker és zellerszár csíkok mártogatáshoz
Középen hátul: padlizsánkrém (Palesztin-stílusban)
3. kép
Baloldalt: tepsiben sült, marokkói fűszerezésű édes burgonya
Elöl középen: aszalt paradicsommal kevert sült burgonya


4. kép

Bejegyezte: siccike

2009. szeptember 6., vasárnap

Tökkrémleves

Hozzávalók:

  • 2 pici zsenge főzőtök
  • kb. 6 dl víz
  • kb. 3-4 dl rizsliszt
  • 1 mk só (finomítatlan)
  • 1 késhegynyi őrölt fehérbors
  • fél mk szárított fokhagyma
  • 2 szár citromos kakukkfű (friss)
  • rizsliszt (sűrítéshez)
Elkészítés:

A tököket meghámozzuk és felkockázzuk. (Kimagozni nem kell, csak ha a 2 zsenge, kisméretű tök helyett egy nagyobbat használunk.) Feltesszük főni lassú tűzön a fűszerekkel, annyi vízben, hogy ellepje. Ha puhára főtt, botmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a rizstejet és visszatesszük a tűzhelyre. Amint forr, rizsliszttel a kivánt állagúra sűrítjük és kész is.

Eredetileg itt olvasható.