2009. július 1., szerda

VEGAPARTMAN - MENÜVERSENY

A VEGAPARTMAN egy menükitalálós verseny, azaz mit egyen a vegán család, mikor apartmanban nyaral?:-) Merthogy a vegán család többnyire önellátósan, apartmanban nyaral... És teszi ezt nem csak feltétlenül anyagi okokból, hanem leginkább azért is, mert szállodai körülmények között elég nehéz kivitelezni az igazán vegán étkezést. És bizony nem csak itthon, hanem külföldön is!
Ezen túl pedig a vegán család feltehetőleg alaposabban "kénytelen" megtervezni már jóelőre a nyaralás alatti étkezéseit is, mert igaz, hogy a piacok mindenhol tobzódnak ilyenkor a friss zöldségben-gyümölcsben, de egyáltalán nem biztos, hogy mondjuk egy kis horvát halászfaluban bioboltot is találunk, ahol vehetünk szejtánt, vagy növényi tejeket.:-)

A 'VEGAPARTMAN menütár' ötlete onnan ered, hogy jónéhány évvel ezelőtt a Kiskegyed Konyhájának egyik nyári számában jelent meg egy összeállítás, mely magában foglalt egy 8 napos menütervet receptekkel, egy 1 hetes apartmanos nyaralásra tervezve. Az első és utolsó napot az utazásra szánva - emlékszem, az elutazásnál pl. több elvihető ételt terveztek, így szerepelt az előre lefőzött gyümölcsleves befőttes üvegekbe zárva:-) - reggelik, ebédek, vacsorák tippjeivel.

Ez alkalommal pedig én kérném meg azokat, akik kedvet éreznek hozzá, hogy állítsanak össze egy 1 hetes menütervet a nyaraló vegán család számára, akár saját tapasztalataikat is megosztva:

A fő szempontok a menü megtervezésekor:
- cél, hogy kivételesen minél kevesebb időt töltsünk a konyhában, azért hogy minél többet lehessünk a nyaralás alatt a családtagokkal, gyerekekkel!
- egy vízparti nyaralást alapul véve, kalkuláljuk bele, hogy délelőtt + délután többnyire a parton vagyunk, így az ebédnek pl. gyorsan el kell készülnie;
- betervezhetünk akár itthon előre elkészíthető részleteket is, figyelembe véve a nyár adottságait!
- az utazós napokon, útközben is muszáj enni valamit:-);
- egy nap pedig kísérletet tehetünk helyi étteremben is:-),
- minden nap szerepeljen REGGELI, EBÉD és VACSORA!

Akinek kedve van, leírhatja kiegészítő tippjeit is a megvalósításhoz, mint. pl. ötletek az időbeosztáshoz, előkészületekhez, megvalósításhoz!

A menük nem tartalmazhatnak: húst, tejterméket és tojást!

Részvételi feltételek:
- nem muszáj saját bloggal rendelkezni, bárki részt vehet a játékban!,
-akinek viszont saját blogja van, nyugodtan válogathat, linkelhet az eddig már megjelent receptjei közül is;
- recepteket nem szükséges mellékelni természetesen minden ételhez, de legalább 1-3 ételhez kérnénk receptet is (fotókat is szívesen látunk:-);

A NYEREMÉNY!
3 éves Nagyfiam kis kezével húzza majd ki annak a szerencsésnek a nevét a pályázók közül, aki megnyerhet egy nagyon jó kis szakácskönyvet:-)

Ebben a könyben betűrendben szerepel közel 30 zöldségféle, mindegyik külön fejezetben, sok-sok hozzájuk kapcsolódó recepttel. Így amikor pl. valaki nem tudja mit kezdjen a tengernyi cukkinival, csak felüti a cukkini fejezetet és sok reform-recept tippet talál hozzá. Nagyon praktikus!:-)
A könyv kb. 70 %-ban vegán recepteket tartalmaz, az azon túliak pedig könnyen veganizálhatóak.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2009. július 10./ szombat
Eredményhirdetés: július 12./hétfő
Beküldési cím: siccike kukac freemail pont hu


Remélem, minél többen kedvet kaptok a játékhoz, ami után a sok nyaraló vegán család lelkesen mazsolázhat majd a beérkezett ötletek között!

Jó tervezgetést!:-)

siccike/ Vegagyerek

3 megjegyzés:

  1. A probléma nagyon egyszerűen kezelhető: lazítani kell a vaskalapos elveken! Sok időnkbe és fáradtságunkba kerül ha állandóan a vegánságon görcsölünk, ahelyett élveznénk amit a helyzet ad!

    Nagyon szép dolog a vegán elvek szerinti életmód és mindig betartása, de azzal, hogy a nyaralás alatt magunkra főzünk kimaradunk abból az élményből, hogy a helyi / más nemzet gasztronómiáját megismerjük, élvezzük.
    Természetesen nem arra gondolok, hogy megrohanjuk a húsos fazekat, de egy nyaralás (és szerintem az élet) se arról szóljon, hogy állandóan a "tiszta" étkezésen agyalunk.

    Egyébként jómagam is vegán étrendet követek sok-sok éve, ebből is többségében a nyers vonal vonzz. Mindezek ellenére tudok lazítani, ha úgy hozza az élet.
    Volt egy időszak amikor igencsak görcsöltem a kajáláson, nem volt semmivel se jobb, sem közérzetileg, sem egészség tekintetében.

    A fő dolog a fejben dől el szerintem, másrészt a test igen könnyen megtisztítható, ezért szerintem felesleges túlaggódni a témát.

    Persze ez csak az én véleményem. Ha lenne pénzem nyaralásra, bátran kóstolnám a helyi konyhát, bűntudat nélkül. Természetesen tisztelem azt is, aki ebből presztízst csinál.

    VálaszTörlés
  2. Gábor!
    És van az az eset - mint pl. nálunk -, amikor a gyerek betegsége miatt kötelező a tejmentes étrend, és nincs mód lazítani...

    VálaszTörlés
  3. Siccike!

    Mihamarabbi gyógyulást kívánok a gyermekeidnek! Ne adjátok fel!
    Jómagam is tejallergiás voltam(emellett por, penész, összes fűfélére szintén súlyosan, valamint asztmás), ma már nem okoz problémát ha néha alkalmanként nem olyan az étrend, mert az étrenddel sikerült megtiszítanom a testem.

    Diétával minden orvosolható, ezen belül is a NYERS VEGÁN diétával, mely szó szerint meggyógyítja a testet sejt szinten. Jobb megoldást nem tudok, ez 100% hogy működik.

    Nem akarnám az észt osztani, vannak akik nálam ezt sokkal jobban tudják, mélyebb tapasztalataik vannak akár terápiás szinten is!
    Keresd meg a Sáfár Ivánt (smanag) a 80/10/10 forumon a veg.hu -n, vagy írjál Gittának ő is elég profi, de ha elfogadod én is tudok néhány jó tanácsot adni neked szívesen, hogy segítsél a gyerekeidnek.

    Nincs gyógyíthatalan betegség, merjetek küzdeni, de ne csak a tüneteket kezeljétek, hanem az okot szüntessétek meg.

    Gábor

    VálaszTörlés