2009. július 29., szerda

Pattogatott kukorica házilag

Nálunk, akárhányszor összejövetel van, mindig ezt kérik tőlem a barátaim. Nem mintha olyan bonyolult lenne, hogy ők ne tudnának maguknak otthon csinálni, mégis mindig valaki rácsodálkozik, hogy ezt így lehet. Pedig igen...

Hogy miért szeretjük annyira? Mert:

  • ha lenne, sem használnánk mikrót, ezért az a változat rögtön kiesik,
  • a boltban kaphatónál sokkal finomabb, friss, és mert
  • meg sem kell, hogy forduljon a fejünkben, hogy vaj van benne,
  • egészséges nassolás, előétel,
  • nem kell hozzá pattogató készülék, sem légkeveréses sütő, stb.
Hozzávalók:
  • pattogatni való kukorica (piacon kimérve v. boltban kapható)
  • esetleg fűszerek
Elkészítése:

Egyszerűen előveszem a legnagyobb lábosomat (gyakran ebből is csak két forduló elég), olajat teszek az aljára, és felforrósítom. Beleteszem a kukoricát, sót, és fűszereket. Például fokhagyma granulátumot, vagy a kedvenc fűszerkeverékeimet. Kicsit megrázom és rádobom a fedőt. A fűszerekkel vigyázni kell, minél később rakjuk bele, annál kisebb az esélye, hogy az edény aljára kerül és odaég... (Még mielőtt elkezdenének kipattogni az első szemek, gyorsan beledobom a fűszert megrázom és mehet a fedő rá.) Közepes lángon megvárom, míg szépen kipattog minden szem és már rágcsálható is.

A kipattogtatható mennyiség természetesen az edény nagyságától függ. Viszont jól el kell találni, mert ha túl sokat teszünk bele, felnyomják a tetőt és az alsók a többinek a súlyától már nem tudnak kipattogni.


Tipp: Bizonyos barátaim már kipattogtatott állapotában meglocsolják szójaszósszal és pirospaprikával is meghintik. Én a tegnapi változatba löttyintettem egy kevés szójaszószt, közvetlen a kipattogzás előtt. Nagyon finom lett úgy is.

Ez a recept megjelent korábban a Cicaságok oldalon is.

7 megjegyzés:

  1. Nagyon jó a recept!!! (pattogatott kukorica)

    VálaszTörlés
  2. Már elkészítettem és nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen! Már egy ideje vettünk pattogtatni való kukoricát, majd pár nappal rá anyukám megpróbált csinálni belőle valami ehetőt (kevés sikerrel), sajnos az egész elégett. De ma a kisöcsém újra a figyelmembe ajánlotta, hogy a magok csak arra várnak, hogy kipattogtassák őket, ő pedig igencsak popcorn-ra éhezik. Így hát újult lelkesedéssel vágtam neki a feladatnak, megtaláltam a recepted, és pár perc múlva ehettük is! Bár még van mit csiszolnom rajta, továbbra is próbálkozni fogok. Köszönöm a leírást! :)

    VálaszTörlés
  5. Vajas kenyeret hogy szoktad elkészíteni?

    VálaszTörlés
  6. Én a micrós popcornnal próbálkoztam, belefordítottam egy lábasba, takaréklángon feltettem pár perc után el is kezdett pattogni, aztán pedig az egész leégett. Mennyi zsiradákot kell alápakolni?

    VálaszTörlés
  7. A LÁBOS VAGY AKÁRMILYEN EDÉNYT MÍG A PATTOGÁS BE NEM FEJEZŐDIK SŰRŰN KELL RÁZOGATNI MERT A KI NEM PATTOGOTT SZEMEK ÍGY KERÜLNEK AZ EDÉNY ALJÁRA KÜLÖNBEN NEM PATTOGNAK KI UTÁNA MÁR KÖVETKEZIK A LEÉGÉS.KÜLÖNBEN A LEGIGAZIBB TARHONYA ROSTÁN SZABAD TŰZÖN ELKÉSZÍTENI.
    EGY HIVATÁSOS ÍRTA EZT

    VálaszTörlés