2009. június 3., szerda

Spárgás Penne szezámos-citromos szószban



A spárga (aszparágusz)egy könnyű, kora nyári zöldség. Sokan kedvelik lédús, ropogós és könnyen elkészíthető tulajdonságai miatt.
A spárga a zöldségek királya, mondják, mert régen csak a királyi asztalokra kerülhetett. Termesztése körülményes ezért igen drága zöldségnek számított.
Manapság már mindenki számára elérhető lehet.

Gazdag kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2 vitaminban és C vitaminban.
Kitűnő zöldség fogyókúrázóknak, hiszen alig van benne kalória.

A zöld spárga a legkedveltebb, nem szükséges meghámozni és íze sokkal intenzívebb mint a fehér spárgáé.

A receptben zöld spárgát használok, de ha Te esetleg fehér spárgát veszel akkor mindenképp szükséges meghámozni a szárat, a fejrésztől két cm-re lefelé, végeit pedig mindegyik fajtánál érdemes levágni, mivel ott általában rostosabb és igen fás is.

Úgy gondoltam a spárgát tésztával fogom kombinálni ami szintén könnyű a gyomornak a meleg időben, mellesleg mostanában igen csak kívánom a tésztás dolgokat, és talán nem csak én vagyok így ezzel.

Ha tészta akkor kell egy szósz is.
A választásom egy szezámos-citromos szószra esett.

Hozzávalók 4 személyre:

Egy csokor zöld spárga
250g penne
Friss bazsalikom
oliva olaj

bors
vegán sajt (opcionális)


A szószhoz:

50g szezámmag
1 citrom leve
2 ek oliva olaj
150 ml langyos víz
Szárított bazsalikom


Először elkészítjük a szószt.
A szezám magot finomra daráljuk (turmix gépben is lehetséges szárazon) majd hozzáadjuk a vizet, citromlevét, olajat, és a fűszereket, ízlés szerint sózzuk. Ezután addig turmixoljuk míg lágy, teljesen sima és folyós szószt nem kapunk.

A megmosott és (3-4 cm hosszúra) felvágott aszparáguszt kevéske olajon megsütjük. Így sokkal ízesebb lesz mintha főznénk, vagy párolnánk, mivel a sütés kihozza és intenzívebbé teszi a zöldség ízét.

Ezalatt a tésztát sós, olajos vízben odatesszük főni.



Mikor minden hozzávalót, a szószt, a spárgát és a tésztát is elkészítettünk, jöhet a sütés.
A tésztát összekeverjük a sült spárgával, ezt követően egy megfelelő méretű jénai tálba terítjük, majd leöntjük a szezámos szósszal.
Tetejére tehetünk reszelt vegán sajtot, vagy durvára vágott diót.

180°fokon 15-20 percig sütjük.

Tálaláskor friss bazsalikommal megszórjuk, díszítjük.

Eredetileg megjelent Parvati konyhájában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése