2009. június 3., szerda
Spárgás Penne szezámos-citromos szószban
A spárga (aszparágusz)egy könnyű, kora nyári zöldség. Sokan kedvelik lédús, ropogós és könnyen elkészíthető tulajdonságai miatt.
A spárga a zöldségek királya, mondják, mert régen csak a királyi asztalokra kerülhetett. Termesztése körülményes ezért igen drága zöldségnek számított.
Manapság már mindenki számára elérhető lehet.
Gazdag kálium, foszfor, kalcium, A-, B1-, B2 vitaminban és C vitaminban.
Kitűnő zöldség fogyókúrázóknak, hiszen alig van benne kalória.
A zöld spárga a legkedveltebb, nem szükséges meghámozni és íze sokkal intenzívebb mint a fehér spárgáé.
A receptben zöld spárgát használok, de ha Te esetleg fehér spárgát veszel akkor mindenképp szükséges meghámozni a szárat, a fejrésztől két cm-re lefelé, végeit pedig mindegyik fajtánál érdemes levágni, mivel ott általában rostosabb és igen fás is.
Úgy gondoltam a spárgát tésztával fogom kombinálni ami szintén könnyű a gyomornak a meleg időben, mellesleg mostanában igen csak kívánom a tésztás dolgokat, és talán nem csak én vagyok így ezzel.
Ha tészta akkor kell egy szósz is.
A választásom egy szezámos-citromos szószra esett.
Hozzávalók 4 személyre:
Egy csokor zöld spárga
250g penne
Friss bazsalikom
oliva olaj
só
bors
vegán sajt (opcionális)
A szószhoz:
50g szezámmag
1 citrom leve
2 ek oliva olaj
150 ml langyos víz
Szárított bazsalikom
Só
Először elkészítjük a szószt.
A szezám magot finomra daráljuk (turmix gépben is lehetséges szárazon) majd hozzáadjuk a vizet, citromlevét, olajat, és a fűszereket, ízlés szerint sózzuk. Ezután addig turmixoljuk míg lágy, teljesen sima és folyós szószt nem kapunk.
A megmosott és (3-4 cm hosszúra) felvágott aszparáguszt kevéske olajon megsütjük. Így sokkal ízesebb lesz mintha főznénk, vagy párolnánk, mivel a sütés kihozza és intenzívebbé teszi a zöldség ízét.
Ezalatt a tésztát sós, olajos vízben odatesszük főni.
Mikor minden hozzávalót, a szószt, a spárgát és a tésztát is elkészítettünk, jöhet a sütés.
A tésztát összekeverjük a sült spárgával, ezt követően egy megfelelő méretű jénai tálba terítjük, majd leöntjük a szezámos szósszal.
Tetejére tehetünk reszelt vegán sajtot, vagy durvára vágott diót.
180°fokon 15-20 percig sütjük.
Tálaláskor friss bazsalikommal megszórjuk, díszítjük.
Eredetileg megjelent Parvati konyhájában.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése