2009. március 25., szerda

Mercimek koftesi, azaz pogácsák vöröslencséből és tört búzából

Remek kis sós falatka ez a közép-keleti ízvilágú "fasírtocska".
Az idézőjel annak szól, hogy itt egy olyan "fasírtról" van szó, amelyet nem kell bő olajban sütni - sőt! Egyáltalán sehogysem kell sütni!

Mivel az eredeti recept szerint is szobahőmérsékleten kell tálalni, elkészíthető előző nap is (így jobban össze is érnek az ízek), csak az asztalra kell tenni, s nem áll fenn a veszély, hogy kihűl, összeesik stb. Épp ezért remek választás lehet például piknikezéshez is...

Fűszeres, ízletes harapnavivaló.
Különösen finom natúr szójajoghurtba mártogatva...


Mercimek koftesi
(Pogácsák vöröslencséből és tört búzából)

Hozzávalók: (30 db lett belőle)
150 g leöblített bio vöröslencse
125 g megtört búza (bulgur)
1 nagyobbacska finomra vágott hagyma
2 kisebb szárított chilipaprika, mozsárban megtörve
1 bő teáskanálnyi őrölt római kömény
1 evőkanál paradicsompüré
3 szál finomra vágott újhagyma
1 nagy maroknyi finomra vágott friss petrezselyem
só (himalaya)

Egy nagyobb edényben 300 ml vízben felforralom a lencsét, majd kis lángon lefedve kb. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Fakanállal pépesre keverem. Figyelek, hogy ne száradjon ki, a hűlés alatt tovább szilárdul.
Egy másik edényben csöppnyi olajon megpirítom a bulgurt, s kétszeres mennyiségi vízben félpuhára főzöm. A lencséhez keverem (fel fogja szívni a felesleges folyadékot a lencséből, s miközben együtt szobahőmérsékletűre hűlnek, teljesen megpuhul majd). Lefedve hűlni hagyom.
Egy kis serpenyőben kevés olajat hevítek, megfonnyasztom rajta a hagymát, beleforgatom a chilit, majd hozzáadom a római köményt, s az egészet illatosra pirítom (persze vigyázok, nehogy a fűszerek megégjenek).
A fűszeres-hagymás alapot a lencse- búzakeverékhez adom, sózom, beleteszem a paradicsompürét, az újhagymát és a petrezselymet. Alaposan összedolgozom.
Még egy picit hűlni hagyom.
Vizes kézzel ovális gombócokat formálok a masszából.
Tálra rendezem, szobahőmérsékleten tálalom.

(Forrás: Sarah Brown: Vegetáriánus ételek négy kontinensről)


2 megjegyzés:

  1. Hát, Adéle, ez egy szuper jó recept, nagyon különleges párosítások! Be is könyvjelzőztem magamnak!:-)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Siccike!

    Örülök, hogy tetszik! :-)

    Remélem, hamarosan megcsinálod és elmeséled majd, hogyan sikerült.

    Adéle

    VálaszTörlés