2009. március 16., hétfő

Húsvéti vegán hamis tojás

A Hús-vét és a vegánság kapcsolata már önmagában is egy igen érdekes szófordulat...:-) Ennek ellnére a vegák is esznek Húsvétkor!:-)
A régi hagyományok szerint sonkát tojással, körítésként pedig retekkel és újhagymával, Nagyszombat délutánján illdomos fogyasztani uzsonnára.
Ennek a párosításnak egy remek alternatívája a kurkumás tofutojás esetleg készen kapható gabonasonkával, vagy tofusonkával (utóbbira recept később). Friss házikenyérrel és tormakrémmel (receptet lsd. alul). A tormakrémre tett bazasalikomlevéltől pedig nagyon finom bazsalikom aromájú lett a torma. Nekem nagyon ízlett mindegyik összetevő!:-)

Húsvéti vegán hamistojás
Hozzávalók (4 főre):
30 dkg tofu
olívaolaj
kurkuma

A tofut fél centis szeletekre vágjuk. A szeleteket vágódeszkára helyezzük, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső részeket eltávolítjuk. A tofukarikákból kis méretű pogácsaszaggatóval kiemeljük a közepét, melyet kurkumás olívaolajban pácolunk egy napig a hűtőben. Egy nap múlva a sárga korongokat visszahelyezzük a fehér gyűrűk közepébe. Az így elkészített tojás-szeleteket elhelyezzük egy lapos tányéron a vega sonka szeletekkel együtt.

Húsvéti tormakrém
Hozzávalók:
1 szál torma
2 mk. kukoricakeményítő
a hamis tojásból megmaradt tofudarabok
1 tk. tormapor
1 bio citrom
A tormát megtisztítjuk és lereszeljük. 2 dl desztillált vízben feloldjuk a keményítőt és felfőzzük. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a megmaradt tofudarabokat, amelyeket villával összetörtünk, vagy péppé daráltunk. Hozzáadjuk a tormaport, a reszelt tormát és a citrom kifacsart és leszűrt levét. Ha a mártást keményebbé, krémszerűbbé akarjuk tenni, akkor több keményítőt használunk. A krémet kis méretű fagylaltkanállal, vagy krémzacskóból, különböző díszítőfejjel adagolhatjuk retekkarikákra.


Húsvéti vajkrém
Hozzávalók:
biomargarin
metélőhagyma, apróra vágva
fűszerpaprika
chili
wasabi (halvány zöld japán torma)
friss zsázsalevél
mustárlevél
friss csírák (hagyma, zeller, mustár, zsázsa, lucerna)

A biomargarinba keverhetjük az apróra vágott hozzávalókat tetszőleges arányban.


Forrás: Herbáció Magazin 2008/1.

(Ez a recept eredetileg a Vegagyerek blogban jelent meg.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése