2009. augusztus 9., vasárnap

Cukkinis lasagne


Ezt a lasagnet olyan nyári ültetett vendégségre ajánlom, ahol esetleg kivételesen nem grillezünk...:-) A cukkiniáradat közepette jó lehetőséget ad a felhalmozott tartalékok felhasználására. Lehet, hogy érdemes először kisebb létszámnál próbát tenni vele, mert nálunk nagyon fogyott - vagy kapásból dupla adagban készíteni.:-)
Én ennél a receptnél mozzarella jellegű Cheesly növényi sajtot használtam, de ezt nem tenném legközelebb.:-)) Inkább próbát tennék az eredetileg megadott sajthelyettesítő szósszal (a receptjét lsd. alul).



A recept nyomtatható változata
Cukkinis lasagne
Hozzávalók (4 főre):
80 g darált szejtánhús
1 nagy fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj
friss oregánó és zsályalevelek
2 gerezd fokhagyma
1 ek. őrölt pirospaprika
3 ek. élesztőpehely (pl. 'Solstar')
1 ek. Shoyu / vagy világos szójaszósz
250 g sárgarépa
250 ml víz
250 g cukkini
1 ek. fűszersó
1,5 ek. citromlé
3 ek. olívaolaj
200 g tojásmentes lasagne lap
400 g paradicsom

Sajthelyettesítőnek:
60 g natúr kukoricapehely
2 ek. élesztőpehely
1/2 tk. tengeri só
2 ek. hidegen préselt napraforgóolaj
50 ml szójatej

Vegán - tejmentes besamelmártáshoz:
40 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
40 g bio növényi margarin
2 ek. fűszersó
250 ml szójatej/ nálam zabtej

Paradicsomszósz:
700 ml paradicsompüré, vagy konzerv
kb. 3 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
friss bazsalikomlevelek
só, bors, esetleg pici nádcukor


A finomra aprított hagymát az olívaolajon kb. 15 percig pároljuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és rövid ideig együtt dinszteljük. Beletesszük a darált szejtánt, és kicsit felfőzzük. Végül tegyük bele a felaprított zöldfűszereket, az őrölt paprikát, az élesztőpelyhet és a shoyut. A répát felkarikázzuk és max. 5 percig a zöldséglevesben pároljuk, majd abból rögtön kivesszük. A felszeletelt cukkinit 5 percig olívaolajon pirítjuk, és a vége előtt röviddel sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet.A besamelmártáshoz a margarint felolvasztjuk és a tönkölylisztet állandó keverés mellett alacsony tűzön megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a zabtejet, fűszersót és a sárgarépa főzőlevét, majd az egészet botmixerrel pürésítjük.
A paradicsomszószhoz magas falú lábasba öntjük az olívaolajat, amit felmelegítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, kicsit pirítjuk, majd a paradicsomot, hozzáadjuk a bazsalikomleveleket és együtt rotyogtatjuk kb. 10 percig (most nem főztem túl sokáig, úgyis sült még utána a sütőben). A végén sóval, borssal, esetleg pici cukorral ízesítjük.1. réteg: egy magas falú tepsit olívaolajjal kikenünk, és az alját beterítjük lasagnelapokkal (én most 10 percig előfőztem a lapokat, mert tapasztalatom szerint különben túl száraz lesz, nem sül át eléggé...). A lapokra tesszük a sárgarépakarikákat, amiket leöntünk a besamelszósz felével.2. réteg: ismét lasagnelapok a répákra, majd erre a paradicsomszósz felével elkevert darált szejtán.3. réteg: megint lasagne, erre a cukkiniszeletek, és a maradék besamel + paradicsom. 4. réteg: lasagne, erre a kukoricapelyhes mártás és a tetejére végül friss paradicsomszeletek.
Az egészet 30 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben, majd tálalás előtt friss petrezselyemzölddel díszíthetjük.

(Eredetileg a Vegagyerek blogon.)